Gökhan Karataş
Köşe Yazarı
Gökhan Karataş
 

Of İsmi Nereden Geliyor? Bir İsmin Peşinde Yüzyıllık Yolculuk…

Of İsmi Nereden Geliyor? Bir İsmin Peşinde Yüzyıllık Yolculuk… Of… Karadeniz’in sarp yamaçları, kıvrımlı yolları ve deli dolu dereleri arasında adeta sessizce saklanan bir tarih hazinesi. Peki hiç düşündünüz mü, yaşadığımız bu güzel memleketin adı olan “Of” nereden geliyor? Bu sorunun yanıtı, zannedildiğinden çok daha eski çağlara uzanıyor. Öyle ki, tarihî kaynaklar bize Of’un M.Ö. 7. yüzyılda Miletoslu denizciler tarafından kurulan kolonilerden biri olduğunu söylüyor. Ardından Pontos Krallığı, Roma ve Bizans derken, Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde Karadeniz’in gözde ticaret merkezlerinden biri haline geliyor. Cenevizlilerle Trabzonlular arasında paylaşılamayan bu kıymetli topraklar, 1461’de Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Seferi ile Osmanlı’ya katılıyor. Ama işte asıl merak ettiğimiz mesele burada başlıyor: Bu topraklara neden “Of” denmiş? Of mu? Ofis mi? Ofsin mi? Tarihçiler bu konuda birkaç görüş ortaya koymuş. Kimilerine göre ad, Yunanca “Ofis” kelimesinden geliyor. Yani “yılan” ya da “kavis” anlamına… Malum, bu bölge dağlıktır, yolları inişli çıkışlıdır; belki de yabancılar buraya ilk geldiklerinde coğrafyaya bakıp “Ofis!” demiştir. Bir başka görüş ise çok daha millî bir bakış açısı sunuyor: “Ofsin” kelimesi! Kuman-Kıpçak Türklerinde “vatanı öfkeyle korumak” anlamına gelen bu sözcüğün zamanla halk arasında sadeleşerek “Of” haline dönüştüğü söyleniyor. Açıkçası bana sorarsanız, bu anlam bu toprakların ruhuna daha çok yakışıyor. Çünkü bu memleket tarih boyunca hep kendini koruyan, hep mücadele eden insanların yurdu olmuştur. Bazı kaynaklar da “Of” kelimesinin eski Türkçede “silah” anlamına geldiğini yazıyor. Düşünün bir kere… Sarp dağlarda düşmana göğüs geren, her ovasını bir direniş hattına çeviren bir halk için daha uygun bir ad olabilir mi? Unutulmuş Bir Ad: Sulaklı Bölgenin en büyük deresi olan Sulaklı Deresi de bir dönem ilçenin adı olarak anılmış. İlginçtir, Özbek Türkleri arasında Sulaklı bir oymak adı olarak geçiyor. Bu da bölgenin Türklerle olan tarihî bağını kuvvetlendiren bir başka iz… Bir Adın Peşinden Bir ismin peşinden giderek tarih boyunca bir gezintiye çıkmak mümkündür. Of’un adı da işte böyle bizi hem Yunanca kıyı şehirlerine, hem Orta Asya bozkırlarına, hem de Trabzon’un imparatorluklar tarihine götürüyor. Sonuç olarak kesin olan tek şey varsa, o da şu: Of, sadece kısa ve sade bir kelime değil; içinde tarih, mücadele, kültür ve aidiyet barındıran bir ad. Belki de bu yüzden bu kadar güçlü bir anlam taşıyor. İnsan bazen yaşadığı yerin adını bile yeniden düşünmeli. Çünkü her isim bir hikâye anlatır. Ve Of’un hikâyesi, Karadeniz’in gür sesiyle hâlâ anlatılmaya devam ediyor. Tarihin tozlu sayfalarından, bugünün yüreğine selamla…
Ekleme Tarihi: 21 Temmuz 2025 -Pazartesi

Of İsmi Nereden Geliyor? Bir İsmin Peşinde Yüzyıllık Yolculuk…

Of İsmi Nereden Geliyor? Bir İsmin Peşinde Yüzyıllık Yolculuk…

Of…

Karadeniz’in sarp yamaçları, kıvrımlı yolları ve deli dolu dereleri arasında adeta sessizce saklanan bir tarih hazinesi. Peki hiç düşündünüz mü, yaşadığımız bu güzel memleketin adı olan “Of” nereden geliyor?

Bu sorunun yanıtı, zannedildiğinden çok daha eski çağlara uzanıyor. Öyle ki, tarihî kaynaklar bize Of’un M.Ö. 7. yüzyılda Miletoslu denizciler tarafından kurulan kolonilerden biri olduğunu söylüyor. Ardından Pontos Krallığı, Roma ve Bizans derken, Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde Karadeniz’in gözde ticaret merkezlerinden biri haline geliyor. Cenevizlilerle Trabzonlular arasında paylaşılamayan bu kıymetli topraklar, 1461’de Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Seferi ile Osmanlı’ya katılıyor.

Ama işte asıl merak ettiğimiz mesele burada başlıyor: Bu topraklara neden “Of” denmiş?

Of mu? Ofis mi? Ofsin mi?

Tarihçiler bu konuda birkaç görüş ortaya koymuş. Kimilerine göre ad, Yunanca “Ofis” kelimesinden geliyor. Yani “yılan” ya da “kavis” anlamına… Malum, bu bölge dağlıktır, yolları inişli çıkışlıdır; belki de yabancılar buraya ilk geldiklerinde coğrafyaya bakıp “Ofis!” demiştir.

Bir başka görüş ise çok daha millî bir bakış açısı sunuyor: “Ofsin” kelimesi! Kuman-Kıpçak Türklerinde “vatanı öfkeyle korumak” anlamına gelen bu sözcüğün zamanla halk arasında sadeleşerek “Of” haline dönüştüğü söyleniyor. Açıkçası bana sorarsanız, bu anlam bu toprakların ruhuna daha çok yakışıyor. Çünkü bu memleket tarih boyunca hep kendini koruyan, hep mücadele eden insanların yurdu olmuştur.

Bazı kaynaklar da “Of” kelimesinin eski Türkçede “silah” anlamına geldiğini yazıyor. Düşünün bir kere… Sarp dağlarda düşmana göğüs geren, her ovasını bir direniş hattına çeviren bir halk için daha uygun bir ad olabilir mi?

Unutulmuş Bir Ad: Sulaklı

Bölgenin en büyük deresi olan Sulaklı Deresi de bir dönem ilçenin adı olarak anılmış. İlginçtir, Özbek Türkleri arasında Sulaklı bir oymak adı olarak geçiyor. Bu da bölgenin Türklerle olan tarihî bağını kuvvetlendiren bir başka iz…

Bir Adın Peşinden

Bir ismin peşinden giderek tarih boyunca bir gezintiye çıkmak mümkündür. Of’un adı da işte böyle bizi hem Yunanca kıyı şehirlerine, hem Orta Asya bozkırlarına, hem de Trabzon’un imparatorluklar tarihine götürüyor.

Sonuç olarak kesin olan tek şey varsa, o da şu: Of, sadece kısa ve sade bir kelime değil; içinde tarih, mücadele, kültür ve aidiyet barındıran bir ad. Belki de bu yüzden bu kadar güçlü bir anlam taşıyor.

İnsan bazen yaşadığı yerin adını bile yeniden düşünmeli. Çünkü her isim bir hikâye anlatır. Ve Of’un hikâyesi, Karadeniz’in gür sesiyle hâlâ anlatılmaya devam ediyor.

Tarihin tozlu sayfalarından, bugünün yüreğine selamla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ofunsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.