Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu

Çayda 3. Sürgün rekoltesinin düşüklüğü vatandaşı kara kara düşündürüyor

Of 05.09.2023 - 09:24, Güncelleme: 05.09.2023 - 09:24 6061+ kez okundu.
 

Çayda 3. Sürgün rekoltesinin düşüklüğü vatandaşı kara kara düşündürüyor

Türkiye’nin önemli ürünü çay için 3. sürgün hasadı başladı. Rize’nin dışında en önemli çay üreticisi olan Trabzon ili Of ilçesinde çay hasadı buruk başladı.
3. sürgün üretimine başlayan çay üreticileri kuraklığın etkisi ile çay rekoltesindeki düşüşle sezona buruk sevinçle başlıyor. Türkiye’nin önemli ürünü çay için 3. sürgün hasadı başladı. Rize’nin dışında en önemli çay üreticisi olan Trabzon ili Of ilçesinde çay hasadı buruk başladı. Çay bahçelerine giren üreticiler gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Ağustos ayının kurak geçmesi nedeniyle çay bahçelerinde yaşanan verim düşüklüğü üreticileri ara kara düşündürüyor. Konu ile ilgili olarak çay hasadına başlayancık Aşağı Kışlacık Sakinlerinden Mahallesi sakinlerinden çay üreticisi İzzet Keleş sezonla ilgili olarak; “ Bugün itibariyle çay bahçesine girerek 3. Sürgün çayını toplamaya başladık. Üreticiler olarak buruk bir sevinç yaşıyoruz. Çünkü tüm Türkiye’yi etkisi altına alan ve yaklaşık bir ay devam eden aşırı sıcaklar maalesef çay bahçelerini de etkileyerek çayların dalında yanmasına, hiç tomurcuk vermemesine neden oldu. Gözlemlerimiz ve tahminlerimiz çayda 2. Sürgüne göre yer yer %40- %50 oranında bir rekolte düşüklüğünün yaşanmasıdır. Adına ne derseniz deyin; ister küresel ısınma deyin, ister iklim değişikliği deyin bundan sonra çay için kuraklık tehlikesi artık kapımızda. Bu demektir ki bizler de yavaş yavaş sulu tarımı gündemimize almamız gerekiyor. Bizler de Anadolu’nun diğer bölgeleri gibi çay bahçelerini sulayacağız. Bu kötü duruma karşı bir umudumuz ise rekolte düşüklüğünde ÇAYKUR’un 600 kg’lik dönüm başı alım kotasını değiştirmeyerek fiyat istikrarına az da olsa katkı sunmuş olmasıdır. Şayet özel sektör çay taban fiyatının altında çay alırsa vatandaş az olan çayını ÇAYKUR’a satma imkanını kullanabilecektir. Gerçi doğru olan ise kotaların tamamen kaldırılmasıdır. Yaşadığımız yeni durumla ilgili olarak çay tarımıyla ilgisi olan tüm tarafların bir araya gelerek projeler ortaya koymasıdır. Tüm üreticilerimize bereketli helalinden bol kazançlar diliyorum.” diyerek duygularını belirtti. Of ve çevresinde özel sektör firmaların henüz alıma başlamadı. Çay sezonunda vatandaşlar günlük topladıkları çaylarını ÇAYKUR alım evlerine götürerek satıyor. Özel sektör kuruluşları da önümüzdeki hafta alımlara başlayacaklarını ifade ettiler.
Türkiye’nin önemli ürünü çay için 3. sürgün hasadı başladı. Rize’nin dışında en önemli çay üreticisi olan Trabzon ili Of ilçesinde çay hasadı buruk başladı.

3. sürgün üretimine başlayan çay üreticileri kuraklığın etkisi ile çay rekoltesindeki düşüşle sezona buruk sevinçle başlıyor.

Türkiye’nin önemli ürünü çay için 3. sürgün hasadı başladı. Rize’nin dışında en önemli çay üreticisi olan Trabzon ili Of ilçesinde çay hasadı buruk başladı. Çay bahçelerine giren üreticiler gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Ağustos ayının kurak geçmesi nedeniyle çay bahçelerinde yaşanan verim düşüklüğü üreticileri ara kara düşündürüyor.

Konu ile ilgili olarak çay hasadına başlayancık Aşağı Kışlacık Sakinlerinden Mahallesi sakinlerinden çay üreticisi İzzet Keleş sezonla ilgili olarak; “ Bugün itibariyle çay bahçesine girerek 3. Sürgün çayını toplamaya başladık. Üreticiler olarak buruk bir sevinç yaşıyoruz. Çünkü tüm Türkiye’yi etkisi altına alan ve yaklaşık bir ay devam eden aşırı sıcaklar maalesef çay bahçelerini de etkileyerek çayların dalında yanmasına, hiç tomurcuk vermemesine neden oldu. Gözlemlerimiz ve tahminlerimiz çayda 2. Sürgüne göre yer yer %40- %50 oranında bir rekolte düşüklüğünün yaşanmasıdır. Adına ne derseniz deyin; ister küresel ısınma deyin, ister iklim değişikliği deyin bundan sonra çay için kuraklık tehlikesi artık kapımızda. Bu demektir ki bizler de yavaş yavaş sulu tarımı gündemimize almamız gerekiyor. Bizler de Anadolu’nun diğer bölgeleri gibi çay bahçelerini sulayacağız. Bu kötü duruma karşı bir umudumuz ise rekolte düşüklüğünde ÇAYKUR’un 600 kg’lik dönüm başı alım kotasını değiştirmeyerek fiyat istikrarına az da olsa katkı sunmuş olmasıdır. Şayet özel sektör çay taban fiyatının altında çay alırsa vatandaş az olan çayını ÇAYKUR’a satma imkanını kullanabilecektir. Gerçi doğru olan ise kotaların tamamen kaldırılmasıdır. Yaşadığımız yeni durumla ilgili olarak çay tarımıyla ilgisi olan tüm tarafların bir araya gelerek projeler ortaya koymasıdır. Tüm üreticilerimize bereketli helalinden bol kazançlar diliyorum.” diyerek duygularını belirtti.

Of ve çevresinde özel sektör firmaların henüz alıma başlamadı. Çay sezonunda vatandaşlar günlük topladıkları çaylarını ÇAYKUR alım evlerine götürerek satıyor. Özel sektör kuruluşları da önümüzdeki hafta alımlara başlayacaklarını ifade ettiler.

Trabzon HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ofunsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.