Of Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Selçuklu'nun Başkenti Konya'yı gezdi

Of Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, hazırladıkları proje ile Türkiye’nin medeniyet merkezlerinden Selçuklu’nun Başkenti Konya’ya akademik, sosyal ve kültürel amaçlı bir gezi düzenledi.

Of Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri hazırladıkları özel bir proje ile Türkiye’nin medeniyet merkezlerinden Selçuklu’nun Başkenti Konya’ya akademik, sosyal ve kültürel amaçlı seyahat düzenlediler.

9., 10. ve 11. sınıflarda alanında başarılı öğrencilerden oluşan 12 kişilik öğrenci grubu Konya’yı her yönüyle tanıma fırsatı buldu. Proje Koordinatörü Meslek Dersleri Öğretmeni Elif Tellioğlu ve Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Nur Nihal Karci katıldığı seyahat programında öğrenciler kültürel farklılıkları da gözlemleme fırsatı buldu.

Proje Koordinatörü Meslek Dersleri Öğretmeni Elif Tellioğlu proje ile ilgili olarak; “Projemizin amacı Kadim medeniyetlere beşiklik etmiş, Selçuklu’nun irfan ocağı ve Mevlâna’nın diyarı Konya’dan; Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği ve Kanuni’nin doğup büyüdüğü Trabzon’a uzanan bu kardeşlik yolculuğu, şehirlerin ruhunu ve insanın hikâyesini yeniden keşfetme çabasıdır. Evliya Çelebi’nin seyahat geleneğinden ilhamla yola çıkan bu proje, sadece bir coğrafi hareketliliği değil; akli selim, kalbi selim ve zevk-i selim sahibi bir neslin inşasına yönelik bir irfan yolculuğunu temsil etmektedir” dedi.

Koordinatör Öğretmen Tellioğlu yaptıkları seyahatte; “Bu program kapsamında, Konya ve Trabzon şehirleri arasında kardeşlik köprüleri kurmak amacıyla önce paydaş okulumuz olan Mahmut Sami Ramazanoğlu İmam Hatip Lisesi’ne misafir olduk. Ardından onları kendi okulumuz Of Anadolu İmam Hatip Lisesinde misafir edeceğiz. Bir haftalık misafirperverliklerinde çok güzel deneyimler yaşadık. Bu süreç, yalnızca yeni mekânları ve kültürleri tanımakla sınırlı kalmayacak, aynı zamanda eğitim-öğretim faaliyetlerine farklı bir atmosferde katılma imkânı sunarak zihnimizi tazeleyip ufkumuzu genişlettik. Proje, aynı zamanda büyük düşünce insanı, mütefekkir ve şair Mehmet Akif İnan’ın fikir dünyasını merkezine almaktadır. Onun “Medeniyet Tasavvuru”, “İrfan Mefkûresi” ve “Gönül Birlikteliği”ne dair vurguları, bu değişim sürecinin temel referans noktalarından biri olmuştur. Öğrencilerimiz, İnan’ın edebi mirasını okuyarak, onun medeniyet inşasına ve milli-manevi değerlerimize yönelik fikirlerini analiz ederek ve bu perspektiften kendi yaşadıkları toplumda nasıl bir rol üstlenebileceklerini düşünerek kendilerini bir fikrin, bir idealin taşıyıcıları olarak göreceklerdir. Bu yolculuk, yalnızca projeye dâhil olan öğrencilerle sınırlı kalmayıp tüm okulun ve öğretmenlerimizin de etkinliklere katılımıyla daha geniş bir etkileşim alanı oluşturacaktır. Böylece birlik ve beraberlik ruhu sadece bir söylem olarak kalmayacak, bilfiil yaşanacak ve hissedilecektir. Medeniyetimiz, farklılıkları çatışma değil, zenginleşme vesilesi olarak gören bir irfan anlayışının mirasıdır. Bu proje, tam da bu anlayışla, gönülleri ve fikirleri bir araya getiren, nesilden nesle aktarılacak bir dostluk ve medeniyet inşası çabası olacaktır. Bu proje, Konya ve Trabzon’daki iki İmam Hatip Lisesi öğrencileri arasında gerçekleştirilecek bir haftalık karşılıklı ziyaret programıdır. Temel amacı, gençlerin şehirlerin kültürel, tarihi ve manevi dokusunu yakından tanımalarını sağlamak, irfan mirasımızı daha derinlemesine idrak etmelerine katkıda bulunmak ve Türkiye’nin iki farklı coğrafi bölgesinde şekillenen medeniyet birikimini gönül köprüleriyle birleştirmektir” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Projede görevli Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Nur Nihal Karci de proje ile ilgili olarak; “Çok önemli bir projeyi, öğrencilerimizle güzel kazanımlar sağlayarak tamamladık. Proje kapsamında öğrenciler, yaşadıkları şehirlerin sınırlarını aşarak bir başka şehrin manevi atmosferini soluyacak, ilim, kültür ve sanat ekseninde zenginleşerek medeniyet bilinci kazandıklarını düşünüyorum. Ziyaretler süresince düzenlediğimiz tarihî ve kültürel geziler, sanat atölyeleri, edebiyat okumaları, söyleşiler ve saha gözlemleri, öğrencilerin sadece bilgi ile değil, aynı zamanda derin bir estetik ve anlam arayışıyla buluşmalarını amaçladık. Evliya Çelebi’nin seyahat kültürüyle Mehmet Akif İnan’ın irfan dünyasını buluşturan bu proje, şehirlerin ve gönüllerin birbiriyle buluştuğu, gençlerin farklı coğrafyaları sadece bir ziyaret noktası olarak değil, bir ruh ve medeniyet alanı olarak deneyimlediği özel bir yolculuk olmuştur. Her bir öğrenci, bu süreçte edindiği tecrübelerle kendi şahsiyet inşasına katkıda bulunacak, geçmişin izinde geleceğe daha bilinçli adımlar atacağını düşünüyoruz. Bu program, öğrenciler arasında kalıcı dostlukların kurulmasını, şehirlere bakışın yüzeysel bir geziden çok entelektüel ve manevi bir derinlik kazanmasını sağlayacak, böylece Anadolu’nun irfan damarlarını yeniden keşfederek ortak bir medeniyet bilincinin inşasına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu projenin gerçekleşmesinde bizlere destek veren okul müdürümüze, Mahmut Sami Ramazanoğlu okul müdürü, idareci, öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ediyoruz. Biz de onları en iyi şekilde ağırlamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” sözleriyle düşüncelerini ifade etti.

Proje kapsamında Konya Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri aynı şekilde Of’ta ağırlanıp projenin hedefleri ile ilgili etkinlikler düzenlenecek.